Медикаменти

Лечение за ЕБ няма. Осъществява се само локална терапия, която се свежда до ежедневно и своевременно лечение на ерозиите и раните. Пациентите с ЕБ използват кремове и унгвенти с противовъзпалително, охлаждащо, протективно, противосърбежно, омекчаващо и омазняващо въздействие върху кожата. Освен за лечение на раните те се използват още за поддържане на доброто състояние, тургура и еластицитета на кожната повърхност; за намаляване на сърбежа в участъците с подрастваща или атрофична кожа. Кремове се прилагат и по време на масаж. Той е особено важен за малките пациенти с ЕБ, които нямат болезнена чувствителност извън местата на появяващите се мехури (най-често лице и крайници).

Основните медикаменти, които се използват от хората с ЕБ, са в няколко направления:
1. Кремове и унгвенти за дезинфекция и за лечение на бактериални инфекции
Те се използват в случаи на инфектиране на раните със Стрептококи и Стафилококи, които са главните причинители на инфекциите на кожата. Следва да се има предвид, че по-продължителната им употреба може да предизвика сенсибилизация, локална непоносимост, контактна алергия.
Такива са следните препарати:

FLAMMAZINE CREM 1 % (Solvay-Pharma)
Състав: Хидрофилен крем със сребърен сулфадиазин 10 мг/гр.
Свойства: Антибактериален крем с бактериостатично и бактерицидно действие върху Грам /+/ и Грам /-/ бактерии, напр. Staphylococcus aureus, Pseudomonas aerugenosa, Klebsiela, Enterobacter и др.
Приложение: Нанася се веднъж дневно директно или върху стерилна марлена превръзка върху раната в слой от 2-3 мм. Отмива се с физиологичен разтвор.

FUCIDIN CREM/OINTMENT 2 %(Leo- Pharma)
Състав: Активна съставка – фусидова киселина 20 мг/гр.
Свойства: Антибактериален крем/унгвент със силна антибактериална активност срещу основните патогенни микроорганизми на кожата – Staphilococci, Streptococci, вкл. и резистентните към други антибиотици, изключителна прониквателна способност, не създава резистенстност.
Приложение: Нанася се на тънък слой два-три пъти дневно върху увредената кожа, в продължение на 7 дни. Може да се покрие със стерилна превръзка. Кремът е особено подходящ за използване върху мокрещи рани.
Внимание: Избягвайте контакта с очите и лигавиците!

BACTROBAN OINTMENT (Smith Kline Beecham-Farma)
Състав: Хидрофилен унгвент с активна съставка: mupirocin.
Свойства: Антибактериална активност предимно срещу Грам/+/ Staphilococci.
Приложение: Нанася се два до три пъти дневно в тънък слой върху увредената кожа. Мястото може да бъде покрито със стерилна превръзка. Лечението с Bactroban не бива да продължава повече от 10 дни.
Внимание! Избягвайте контакта с очите и лигавиците.

BANEOCIN OINTMENT, PULVIS(/Biochemie – Austria)
Състав: Bacitracin Zinc и Neomycin sulfat
Свойства: Ефективна антибиотична комбинация с бактерициден ефект срещу Грам /+/ и Грам /-/ микроорганизми.
Приложение: Прилага се 2-3 пъти дневно върху засегнатата повърхност. Може да се покрие с превръзка.

ERYTHROMYCIN UNGUENT 1%
Състав: макролиден антибиотик.
Свойства: Бактериостатичен ефект върху Грам /+/ и Грам /-/ бактерии.
Приложение: 1-2 пъти дневно. Лечението с него не бива да продължава повече от 14 дни.

CHLORHEXIDIN CREAM 1 %
Състав: Хидрофилен крем с Chlorhexidin gluconat 10 mg/g като активна съставка.
Свойства: Крем със силно изразен бактерициден и фунгициден ефект срещу всички Грам /+/ и Грам /-/ микроорганизми.
Приложение: Прилага се 1-2 пъти дневно в тънък слой.

CRISTACIDE
Състав: hydrogen peroxide 1%
Свойства: крем за лечение на първични и вторични инфекции на кожата, причинени от различни бактерии, включително стафилокок ауреус, най-често срещаната причина за инфекция при рани и изгаряния. Crystacide не съдържа антибиотик и не са известни организми, които са развили резистентност към hydrogen peroxide.
Приложение: прилага се пестеливо върху засегнатата област два или три пъти на ден в продължение на три седмици. Ако подобрение не се забелязва в рамките на няколко дни, или ако инфекцията се появява, за да се влошава, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

2. Епителотонични препарати за локално приложение (ускоряват епителизацията на ерозиите и раните)
Такива са препаратите:

HYALURICHT – SOL. (Gedeon Richter)
Състав: Активно вещество – zinc-hyaluronate 20,5 мг/10 мл .
Свойства: Ускорява зарастването на бавно заздравяващи инфектирани рани, чрез ускоряване на транспорта на фактори на растежа в тях и пролиферация на участващите в процеса на зарастване фибробласти и епителни клекти, стимулира образуването на нови кръвоносни съдове.
Приложение: Повърхността на раната се почиства с физиологичен разтвор и разтворът се накапва директно върху раната (4-7 капки на 10 см2). Раната се покрива с марля, която се сменя 1-2 пъти дневно.
SOLCOSERIL – gel, ung. (Solco)
ACTOVEGIN – gel, cream, ung. (Nycomed)
Състав: депротеинизиран хемодиализат от телешка кръв – богат на физиологични компоненти като деривати на нуклеиновите киселини и нискомолекулярни пептиди.
Свойства: Използват се при секретиращи рани – за стимулиране на клетъчната пролиферация, ангиогенеза и гранулация, стимулират епителизацията на раните.
Приложение: локално 1 х дневно върху раната.

A-ДЕРМА ЕПИТЕЛИАЛ КРЕМ
Състав: Екстракт от Овес Rhealba с успокояващи свойства;Масло от Овес Rhealba с възстановяващи и емолиентни свойства; Хиалуронова киселина 0,2% – възстановява и хидратира повърхностните слоеве на епидермиса.
Свойства: Бързо и естетично възстановява и успокоява кожата след малки дерматологични процедури или повърхностни наранявания. Прозрачна и немазна текстура, с отлична толерантност. Подходящ за употреба при деца над 2 години и възрастни.Въздейства на всички фази на заздравяването на раната и значително намалява риска от образуване на цикатрикси.
Приложение: Прилагайте 2-3 пъти дневно върху идеално почистена кожа на лицето и тялото, и лигавици до пълно възстановяване. Изключителната текстура на Epitelial A.H. Крем позволява лесното му нанасяне дори и при увредена кожа.

AВЕН ЦИКАЛФАТ КРЕМ
Състав: Термална вода на Авен, Сукралфат, Пчелен восък, Цинков окис, Меден сулфат. Магнезиев стеарат. Магнезиев сулфат. Микрокристален восък, Цинков сулфат.
Свойства: Бързо възстановява, заздравява и успокоява раздразнената кожа, благодарение на уникалната комбинация от активни съставки.Без ароматизатори.Полезни действия:
* Възстановяващо: подпомага възстановяването на епидермиса, благодарение на активната епителизираща съставка сукралфат.
* Защитаващо: комбинацията от меден и цинков сулфат защитава кожата.
* Успокояващо: богат на Термална вода Avène, която успокоява раздразнения епидермис.
Приложение: най-напред почистете засегнатата зона, която желаете да бъде успокоена. Нанасяйте един или два пъти дневно с леко масажиране

AВЕН ЦИКАЛФАТ ВЪЗСТАНОВЯВАЩ БАРИЕРЕН КРЕМ ЗА РЪЦЕ
Състав: Термална вода на Авен, Сукралфат, Мед, Цинк.
Свойства: Възстановява, успокоява и защитава по-бързо вашите много сухи и раздразнени ръце. Съставки с възстановяващо и защитаващо действие.
Без ароматизатори. Cicalfate Възстановяващ бариерен крем за ръце е предназначен за много сухи, напукани, нацепени и раздразнени ръце в следствие на различни агресивни фактори(климатични, професионални). Полезни действия:
* Възстановяващо: Сукралфат, оригинална активна съставка, благоприятства възстановяването на епидермиса.
* Защитаващо: комбинацията от меден и цинков сулфат защитава кожата.
* Успокояващо: Богат на Термална вода Avène, успокоява раздразнения епидермис.
Приложение: Нанасяйте поне 2 пъти дневно на ръцете, като наблегнете на най-раздразнените зони.

A-ДЕРМА ДИРМАЛИБУР + ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КРЕМ
Състав: кълнове от овес Rhealba, мед и цинк
Свойства: Dermaliboir + Възстановяващ крем успокоява, възстановява и заздравява раздразнената и наранена кожа. Напълно подходящ при малки дерматологични наранявания в ежедневието на цялото семейство като: раздразнения около периферията на устата, сухи плаки, зачервявания на седалището, иритации на ръцете. За лице, тяло и външни лигавици. Още от първото нанасяне дискомфортът изчезва. Кожата се възстановява бързо и възвръща своето равновесие. Не оставя бели следи. Водоустойчив. Без ароматизатори и хипоалергенен.
Приложение: Нанасяйте Dermaliboir + Възстановяващ крем два до три пъти дневно върху предварително почистената с Dermaliboir + Пенещ се гел и подсушена раздразнена зона.

БИОДЕРМА ЦИКАБИО КРЕМ
Състав: Ресвератрол, Antalgicine, Хиалуронова киселина, цинк
Свойства: При ожулвания, след оперативни интервенции, рани, порязвания, варицела, обриви от пелени. Подходящ за бебета, деца и възрастни.
Приложение: Нанесете дебел слой върху увредената зона след почистване и подсушаване. Два пъти дневно до пълно възстановяване на кожата.

ЦИКАТРИДИНА СПРЕЙ
Състав: ЦиКатридина спрей е специално разработена патентована формула, която съдържа:
Хиалуронова киселина – притежава уникалната способност да свързва водните молекули, активизира процеса на възстановяване, стимулира регенерацията на тъканите и ускорява зарастването на повърхностни и дълбоки рани, подтиска процеса на възпаление.
Витамин Е – мощен антиоксидант, стимулира клетъчното обновяване, защитава и предпазва кожата от агресивните външни влияния и поддържа естествения ú баланс и нейната еластичност.
Етерично масло от Чаено дърво – има мощен антисептичен и противогъбичен ефект, като унищожава патогенните бактерии.
Бадемово масло – притежава противовъзпалително и обезболяващо действие, възстановява еластичността на тъканите и стимулира епителизацията на кожата и лигавицата.
Етерично масло от Лимон – има антисептично и противовъзпалително действие.
Свойства: Впръскан, спреят се разделя на два слоя – горният осигурява подсушаване на секрецията и кръвта от раната, а долният се разстила и образува филм върху раневата повърхност, така че процесът на бързо заздравяване да започне. ЦиКатридина спрей осигурява два ефекта едновременно – от една страна служи като средство за лечение на раната, а от друга осигурява образуване на естетичен цикатрикс, което обезмисля допълнителното приложение на други
Приложение:

Битови травми:
✿ разкъсни рани;
✿ порезни рани;
✿ охлузвания;
✿ изгаряния;
✿ мацерации между кожните гънки при изпотяване.
Травми при деца:
✿ разкъсни рани;
✿ порезни рани;
✿ охлузвания;
✿ изгаряния;
✿ памперс дерматит.

ЦиКатридина спрей се нанася 2 или 3 пъти за 24 ч.,върху добре почистена ранева повърхност. Преди да нанесете спрея разклатете енергично флакона, докато чуете звука на удрящите се в стените на флакона частици, служещи за превръщане на субстанцията в хомогенна, прахообразна консистенция. Разклащайте енергично 10-15 секунди. След това напръскайте върху раневата повърхност, като държите флакона изправен на разстояние 15см -20 см.

ПОСТ-НЕПРОЛ
Състав:

– частично хидролизиран стерилизиран колаген-5%,
– Vit А – 15000IU
– Vit D3 – 20000IU
– Vit Е-10 мг.
– Глицерин
– Цинков окис
– Магнезиев окис
– Хлорхексидин Диглюконат
– Помощни вещества.
Свойства: Епителизиращ гел за ефективно регенериране, хидратиране и омекотяване на кожа и лигавици
Гелът подхранва, хидратира и освежава кожата, особено когато повърхностният й слой е нарушен.

Частично хидролизираният колаген е лишен от антигенни свойства и се включва в изграждането на повърхностния защитен слой на кожата. Високата концентрация глицерин в препарата възпрепятства развитието на патогени и така ускорява възстановяването на частично увредения кожен участък. Глицеринът хидратира изтънялата кожа и като конститутивен метаболит осигурява възстановителния процес в енергийно отношение. Цинковите и магнезиевите йони представляват съставна част от много ензими и с това възстановяват балансът в съответния кожен участък.

ТЕРЕЗИЕНОЙЛ
Състав: 100% натурални продукти – естествени мазнини и лековити екстракти.
Свойства:
• Действа антисептично при наранявания и изгаряния от различен тип
• Има незабавен обезболяващ ефект, дори след тежки травми и изгаряния
• Успокоява сърбеж от различен тип
• Стимулира зарастването на рани
• Ускорява възстановяването на кожата
• Хидратира тъканите
• Повлиява трудно поддаващи се на лечение белези и различни кожни заболявания
Приложение:
• Изгаряния от I до III степен включително
• Труднозарастващи рани
• Слънчеви изгаряния
• Отоци след ухапване от насекоми
• Контузии, хематоми
• Декубитуси
• Стрии
• Дерматологични проблеми: акне, екземи, невродермит, алергичен обрив и др.
• Операции, включително секцио
• Раздразнение на чувствителната бебешка кожа, подсичане и възпаление
• Раздразнение на гърдите при кърмене
• Хипертрофични/хипотрофични белези; келоиди
• Ограничаващи движението и козметични цикатрикси след наранявания, изгаряния, операции, ампутации и др.

СПРЕЙ ЗА РАНИ И ИЗГАРЯНИЯ С МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН „NURS“
Състав: Масло от жълт кантарион, Масло от Невен, Масло от пшеница, Масло от мирта, Масло от градински чай, Масло от мащерка
Свойства: Действа болкоуспокояващо, противовъзпалително и заздравяващо. Помага при заздравяването на рани и изгаряния по кожата като регенерира и възстановява цялостта на тъканта. Прилага се при пресни наранявания, подувания на жлезите, при загрубяла кожа на лицето. Облекчава при слънчеви изгаряния.
Приложение: Нанася се тънък слой и се масажира сутрин и вечер.

ЛА РОШ ЦИКАПЛАСТ ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КРЕМ
Състав: Минерален комплекс мед (цинк), манган, който стимулира клетъчното обновяване и има добре изразени антибактериални свойства.
Madecassoside: възстановителни свойства.
Свойства: Ла Рош Цикапласт Крем за Увредена кожа е прозрачен силиконов гел, който ускорява възстановяването на кожата при повърхностни рани или след дерматологични и козметични интервенции. Madecessaside и минералния комплекс Мед/Цинк/Манган имат епителизиращо действие, Цинк глюконат е със силно антибактериално действие, пантенола е силно успокояващ, натриев хиалуронат хидратира в дълбочина.
Приложение: Нанасяйте два пъти дневно на засегнатите зони.
Поносимостта на Cicaplast е тествана и върху устни.

КРЕМ ВИТАСИН
Състав: Активни 100% натурални съставки – растителни и животински мазнини, билки, пчелен восък, смола и др.
Свойства: Оказва епителизиращо, регенериращо, хидратиращо и омекотяващо действие.Моментално успокоява и облекчава.Укрепва защитата на кожата. Той е един от малкото кремове, които без съмнение лекуват широк спектър от кожни заболявания и е подходящ за прилагане при:
– рани и изгаряния /термични, слънчеви или химични/
– сухи екземи / себорея
– гъбични заболявания
– хемороиди и разширени вени
– напукани ръце и пети
– косопад – като маска за коса
– псориазис
– ухапване от насекоми
– акне
– белези и цикатрикси
Приложение: Крем „ВИТАСИН“ е особено подходящ за изгаряне от различно естество (слънчево, термично или химично). При изгаряния, съпроводени с рани се препоръчва използването на пластири, които се приготвят по следния начин:
Съдържанието на една опаковка се поставя в термоустойчив съд и се затопля докато се разтопи. Предварително се при¬готвят парчета от памучен плат (бархет, хасе) съобразно размерите на раните. Тези парчета плат се потапят в топлия крем, за да поемат от него и по този начин пластири¬те са готови за употреба. Така приготвените пластири се съхраняват в полиетиленов плик на хладно място. Пластирът се поставя върху наранения участък и се закрепва с бинт. По този начин превръзките се правят два пъти дневно сутрин и вечер, докато се затвори раната. Освен при изгаряне пластирите се използват и при рани от различно естество (порезни, оперативни, декубитални и др.)
Третирайте редовно (поне три пъти дневно) засегнатите части на тялото, за да постигнете желания резултат.
3. Кремове и унгвенти, облекчаващи сърбежа

В случаи на упорит сърбеж локално могат да се използват кремове, съдържащи кортикостероиди. Те обаче трябва да бъдат използвани много предпазливо, тъй като приложението им предизвиква понижаване на локалния отговор на кожата към химични, микробни или имуногенни стимули. Предпочитат се кортикостероидни кремове с меко действие – например: 1 % Hydrocortison, Еumovat, Advantan, Dermatop, Elocom, Apulein, Locoid lipocream.

HYDROCORTISONE crem / оintment 1 %
Състав: Активна съставка – hydrocortison 1 %.
Свойства: Хидрокортизонът е кортикостероид с меко действие – клас 1. Той притежава противовъзпалителен ефект и подтиска симптомите при състояния свързани със сърбеж.
Приложение: Нанася се в тънък слой един или два пъти дневно върху кожата, след отчитане на подобрение – един път дневно 3 х седмично. Може да се покрие със суха марлена превръзка.
За седмицата може да се използват не повече от 30 – 60 грама от крема или унгвента.
Внимание! Странични ефекти от локалното прилагане на кортикостероиди са:
* атрофия на епидермиса и дермата (кожата става тънка като цигарена хартия)
* телеангиектазии
* стрии
Страничните ефекти се наблюдават най-често при прилагането на кортикостероидите върху чувствителна и тънка кожа. Те могат да бъдат намалени чрез контролиране продължителността на лечението и ограничаване размера на третираните кожни участъци.
Локални кортикостероиди с аналогично действие и странични ефекти на Hydrocortison 1% cream, ung. са Еumovat, Dermatop, Elocom, Apulein, Locoid, Advantan – cream.

С противосърбежно действие са и продуктите на Авен Ксеракалм, които не съдържат кортикостероиди.

АВЕН КСЕРАКАЛМ A.D. РЕЛИПИДИРАЩ КРЕМ
Състав: Комплекс I-modulia, Cer-Omega липиди, Термалната вода AVENE
Свойства: Комплекс I-modulia е плод на 12 години научни разработки, водени от Центъра за научни изследвания Пиер Фабр и е най-съществената от активните вещества на микрофлората, съдържаща се в Термалната вода AVENE. След нейното идентифициране тези активни субстанции са разработени в нашия биотехнологичен център, където са мултиплицирани и засилени техните антииритативни и успокояващи свойства.I-modulia намалява усещането за сърбеж, причинено от сухотата на кожата и успокоява зачервяванията и раздразненията, дължащи се на свръхреактивността на кожата.Cer-Omega липиди, подобни на тези на кожата, допринасят за подхранване и засилване на нейния хидролипиден защитен филм, като така позволяват за по-добрата й устойчивост на външните агресивни фактори.Термалната вода AVENE, с омекотяващи и антииритативни свойства, намалява усещането на дискомфорт и успокоява кожата.Тази формула е от поколението на СТЕРИЛНА КОЗМЕТИКА и комбинира активни съставки от „Висока технология“ с Термалната вода AVENE и не съдържа никакви консерванти, алкохол, оцветители. Кожата е успокоена, омекотена с чувство за комфорт и в пълна сигурност.
Приложение: Нанасяйте XERACALM A.D Релипидиращ крем 1 до 2 пъти дневно върху сухите участъци на лицето и/или тялото, които са предварително почистени. След употреба, отстранете излишъка от продукта от горната част на тубата и затворете.
4. Средства за омекотяване, овлажняване и поддържане на кожата

EUCERIN – CREAM
Състав: Хидрофобен крем, състоящ се от Eucerin анхидрат във вода.
Свойства: Протективен и хидратиращ ефект.
Приложение: Кремът трябва да се съхранява в голям съд в хладилника, тъй като лесно гранясва. Необходимото количество се затопля сутрин (например на водна баня за улесняване на размазването му върху кожата). След затоплянето кремът трябва да разбърка добре с шпатула. Нанася се върху кожата в тънък слой 1-2 х дневно.

ОХЛАДИТЕЛЕН КРЕМ
Състав: Lanolin, 40,0, Ol. ricini 20,0, Glycerini 10,0, Aq. Rosea ad 100,0. Хидрофобен крем с омазняващо действие.
Свойства: Охлажда и предпазва кожата.
Приложение: Нанася се 1 -2 пъти дневно, на тънък слой. Може да се покрие с превръзка. Внимание: Да се избягва контакт с очите и лигавиците!

UNG. ZINCI 10 % , PASTA ZINCI OXIDI 10 %, ZINCI OIL 10 %
Състав: Цинков окис във вазелин или течен парафин.
Свойства: има подсушаващо, предпазващо и охлаждащо действие.
Приложение: Пастата се прилага 1,2 пъти дневно и се покрива с марлена превръзка, или се нанася първо върху превръзката и след това се поставя върху кожата. Унгвента се нанася върху кожата 1 – 3 пъти дневно на тънък слой, а Цинковото олио – няколко пъти дневно.

LINOLA FETT N CREAM *Dr. August Wolff
Състав: линолова и октадекадиенова киселини, бетакаротен, фъстъчено масло, ланолин и др. в хидрофобен крем.
Свойства: Омекотява и освежава атрофичната суха кожа.
Приложение: Нанася се неколкократно дневно през деня.

WOLFF BASIS CREAM * Dr. August Wolff
Състав: Естери и свободни киселини на ненаситени съединения в хидрофилен крем.
Свойства: Предпазва кожата от изсушаване и от влиянието на външни фактори, има облекчаващо и охлаждащо действие върху кожата.
Приложение – подходящ за самостоятелно приложение върху сухата и дехидратирана кожа, както и като вехикулум за различни активни субстанции – Clotrimazol, Erythromycin и др.

LIPOBASE CREAM *Yamanouchi
Състав: 70 % масло диспергирано в 30 % вода.
Свойства: Рехидратира, възстановява, заглажда и омекотява сухата кожа и възстановява бариерната и функция.
Приложение: 2-3 х дневно върху атрофичната кожа.

А-ДЕРМА ЕКЗОМЕГА КРЕМ ЕМОЛИЕНТ
Състав: Овес Rhealba.
Свойства: Екзомега крем, създаден специално за атопична и много суха кожа на бебета, деца и възрастни има мощно противовъзпалително и омекотяващо действие. Възстановява епидермалната бариера. Засилва естествената защита на кожата. Успокоява кожата благодарение на екстракта от кълнове от Овес Rhealba, който регулира иритативните реакции на кожата. Хидратира кожата и намалява сухотата благодарение на Filaxérine – комбинация от уникална активна съставка индуктор на филагрина, ненаситени мастни киселини Омега 6 и Витамин В3.
Приложение: 2-3 х дневно върху атрофичната кожа.

FOREVER LIVING – ALOE FIRST
Състав: Стабилизиран гел от алое вера, дестилирана вода, алантоин, пропилен глигол, токоферол (естествен витамин Е), полисорбат 20, имидазолидинил карбамид, метилпарабен, натриев цитрат, пчелен прополис, извлек от невен, извлек от бял равнец, извлек от мащерка, извлек от лайка, извлек от глухарче, извлек от евкалипт, извлек от пасифлора, извлек от градински чай, извлек от джинджифил, извлек от пореч, извлек от сандалово дърво.
Свойства: Алоето и билките се съчетават в един естествено успокояващ спрей, подходящ при кожни раздразнения – обриви, ожулвания, прорезни рани и натъртвания. Лесен за употреба дори когато допирът с кожата е много болезнен, „Алое фърст“ помага при леки порязвания, битови и слънчеви изгаряния. Той е с балансирано рН и има успокояващо въздействие дори върху най-чувствителната кожа.
Приложение: Нанесете обилно върху кожата, за да я успокоите и овлажните.

FOREVER LIVING – ALOE VERA GELLY
Състав: Стабилизиран гел от алое вера, вода, глицерин, триетаноламин, карбомер, токоферол (натурален витамин Е), алантоин, аскорбинова киселина (витамин С), диазолидинил карбамид, динатриева етилендиамин тетраоцетна киселина, метилпарабен.
Свойства: Алое вера гелът действа благотворно при леки изгаряния, акне, себорея, екзема, псориазис и импетиго. Прозрачният гел бързо попива в кожата и приятно я успокоява. Облекчава сърбежи, болки при отток и възпаление. Противобактериалното му действие помага в борбата против инфекции, а нежният състав овлажнява и успокоява чувствителните места на наранената тъкан.
Приложение: Почистете кожата старателно преди да нанесете обилно Алое Вера гела. Повторете, ако е необходимо.

FOREVER LIVING – ALOE LOCION
Състав: Стабилизиран гел от алое вера, дестилирана вода, пропилен гликол, стеаринова киселина, глицерил стеарат, триетаноламин, цетилов алкохол, масло от кайсиеви ядки, вазелин, ланолин, масло от жожоба (Buxus Chinensis), разтворим колаген, хидролизиран еластин, токоферол (натурален витамин Е), олеинова киселина, стеарил стеарат, диоктил адипат, октил стеарат, октил палмитат, полиетиленгликол-100 стеарат, натриев хиалуронат, натриев PCA, извлек от лайка, алантоин, ланолинов алкохол, аскорбинова киселина, диазолидинил карбамид, метилпарабен, пропилпарабен, аромат.
Свойства: Прекрасен, многофункционален лосион с масло от жожоба и витамин Е за суха и леко раздразнена кожа. Лосионът с алое ефективно овлажнява и тонизира. Успокоява и балансира pH-то на кожата и има универсална употреба. Съдържанието на гел от алое в този лосион е по-високо отколкото в овлажняващия лосион (Aloe Moisturing Lotion) и е най-добрият избор за суха, протрита, силно изгоряла на слънце или загрубяла от вятъра кожа. Прекрасен лосион, съдържащ колаген и еластин за запазване мекотата и еластичността. рН балансираната фина консистенция има отлично овлажняващо, успокояващо и омекотяващо действие върху кожата. Приложение: Нанесете обилно. Най-добър резултат се получава, ако нежно масажирате до пълното попиване на лосиона в кожата. Повторете, ако е необходимо.

FOREVER LIVING – ALOE PROPOLIS CREME
Състав: Стабилизиран гел от алое вера, глицерил стеарат, пропилен гликол, цетилов алкохол, полиетиленгликол –100 стеарат, ланолин, сорбитол, етилхексил палмитат, етилхексил стеарат, етилхексил адипат, алантоин, екстракт от прополис, ланолинов алкохол, диметикон, токоферол (натурален витамин Е), бета-каротин (провитамин А), царевично масло (Zea Mays), екстракт от цвят на лайка (Chamomilla Recutita/Matricaria), триетаноламин, аскорбинова киселина (витамин С), динатриева етилендиамин тетраоцетна киселина, диазолидинил карбамид, метилпарабен, пропилпарабен, аромат.
Свойства: Уникалният овлажняващ крем с алое и прополис е един от най-популярните в гамата на ФЛП. Той съчетава стабилизиран гел от алое вера с пчелен прополис и други съставки, известни с доброто си въздействие върху кожата. Основната съставка, е стабилизиран гел от алое вера, към който е прибавен пчелен прополис, за да се засилят антибиотичните свойства на продукта. Прополисът представлява преработена от пчелите растителна смола, с която дезинфекцират кошерите си от вредни микроорганизми. Има ефикасни антибактериални, антивирусни и противопаразитни свойства. Полезен е за човека както приеман вътрешно, така и прилаган външно. В продукта добавихме и цвят на лайка – една от най-популярните билки в грижата за кожата. Благодатната формула е завършена с витамини А и Е, известни с естественото си успокоително действие.
Кремът с алое и прополис много добре овлажнява сухата кожа. Приятният му аромат и богатата консистенция го правят идеален за масаж. Употребява се при локални раздразнения като ухапвания и леки изгаряния.
Приложение: Намажете обилно засегнатото място.
Начини на прилагане на унгвентите и кремовете
В зависимост от желания ефект кремовете и унгвентите могат да бъдат нанасяни на по-тънък или по-дебел слой. Ако се цели протективно действие, те се нанасят на по-плътни слоеве. Ако имат фармакологично действие (например кортикостероиден или антибактериален ефект) е достатъчен и по-тънък слой. Казано най-общо трябва да се прилага такова количество, което ще се абсорбира. Прилагането на мазни унгвенти върху кожата на цялото тяло или части от нея, трябва да става веднъж дневно или на 2 дни. Те трябва да се поставят върху кожата веднага след изкъпване. По този начин се постига протективен ефект срещу образуването на рани, а в зависимост от съдържащите се в тях активни съставки – и съответен фармакотерапевтичен ефект. За увеличаването предпазното и фармакотерапевтичното действие на кремовете след тяхното поставяне върху кожата те се покриват с незалепваща превръзка. За тази цел може се използа широка лента марля или бинт. На ръцете (краката) могат да се поставят памучни ръкавици (чорапи).

Comments are closed