Памперси

Памперсите имат както предимства, така и недостатъци.

Предимството им е, че детето, дори напишкано, скоро остава на сухо и не се налага да се преоблича често. Това е особено удобно нощем, когато всички имат нужда от сън.

Недостатъкът е, че при топло време, памперсът може да спари, а горещото и влажното правят кожата по-лесно ранима.

Ако бебето ви не е родено през лятото, можете да започнете с памперси. Изберете модел, който няма набори отзад на гърба – малките размери на Pampers отзад са гладки, Huggies също са добри.

Откъснете вътрешните ластици, които са по дължината на целия памперс, за да не наранят крачетата.

Внимавайте бебето да не се самонаранява като рита, ако удря с бедрата си по твърдите лепенки на памперса. Вземете един номер по-голям памперс или подпъхнете нещо меко, за да предпазите крачетата.

Американските родители на деца с ЕБ са доволни от съвременните памперси за многократна употреба, примерно Fuzzy Bunz. Продават се онлайн или в някои големи бебешки магазини в България (примерно в онлайн-магазина „Мататама“ – http://www.matatama.com/). Скъпи са, около 30-40 лв бройката, но са за многократна употреба. Изработени са от полар и непропусклив външен слой, който не спарва. Меки са. Перат се в пералня.

Можете да държите малкото бебе, особено през лятото, само по парченце тензух между крачетата. Внимавайте да не стои напишкано, сменяйте го като се подмокри, за да не се зачерви и разрани дупенцето.

Случва се памперсът да залепне към някоя рана. Не дърпайте! Ако имате под ръка бутилка стерилен физиологичен разтвор, затоплете го и полейте върху залепналото, обикновено това помага. Можете да използвате и приятно топла преварена вода, за да размекнете залепналото.

За да избегнете залепването, можете да намажете тънък слой от вазелиновия крем, който ползвате, върху частта от памперса, която е над раната. Най-добре, разбира се, е да има незалепваща превръзка върху раната, така че да не е в контакт с памперса.

Comments are closed