Хигиена

Хигиената е важна при всички малки бебета, но особено важна при децата с ЕБ.

Околната среда е пълна с микроорганизми, които могат да предизвикат възпаления. Спорите им се носят по въздуха и не могат да бъдат видени с просто око. Все пак, повечето деца са получили защитни антитела срещу обичайните микроби в домашната среда, още по време на бременността или чрез кърмата на мама.

Затова, макар че у дома обстановката не е стерилна, обикновено не е опасна за детето, ако се спазва добра хигиена.

Много по-опасен е престоят в болница, защото събраните на едно място много хора си предават различни инфекции, които понякога трудно се поддават на лечение с антибиотик.

У дома свикнете да миете често ръцете си. Не позволявайте на хора с немити ръце да пипат бебето. Не позволявайте на непознати на улицата да го пипат!

Купете си препарат за дезинфекция (има ги в Метро) и свикнете периодично да забърсвате с него дръжки на врати, кранове на чешми, бебешкото корито и други повърхности, които често са влажни и са среда за развитието на бактерии. Перете често кърпите, с които бършете ръцете си или използвайте хартиени кърпи за еднократна употреба.

Гладете дрешките и чаршафчетата. Ако са подарени от друго дете, първо ги изварете в тенджера на котлона.

Стерилизирайте бибероните, съдинките и лъжичките на бебето, като ги изварите в тенджера или в стерилизатор за микровълнова.

Гледайте да сте с чисти дрехи, когато взимате бебето на ръце.

Няма нужда да използвате гумени ръкавици, когато го пипате или превързвате, още повече, че те често залепват за кожата и правят рани по нея.

Comments are closed